Tegnapelőtt bekövetkezett az amire mindenki számított. Egy sok éves trend változott meg, miszerint az aki az orággyűlési választáson nyert, az elveszíti a helyhatósági választásokat. A Fidesz a vasárnapi napon, Szegedet kivéve, az összes lényeges településen nyert, sőt a megyei közgyűlésekben fölényes többséget szerzett. Ez persze egyfelől aggodalomra adhat okot, hogy az ellenzék hiába is akar bárhol, bármit megakadályozni, azt a demokrácia adta lehetőségekkel vajmi kevés eséllyel tudja megtenni. Viszont az új „felállás” egy új lehetőségnek is lehet a záloga. A jobboldal most minden eddiginél nagyobb fölhatalmazást kapott. Nem csak, hogy törvény adta lehetősége van arra, hogy szinte bármit megtegyen, amit az alkotmányos keretek megadnak, hanem települési szinten ők adják a vezetőségek nagy többségét is. Sok esetben egybeesik, főleg vidéken, a helyi parlamenti képviselő személye a polgármesterével. Ez felveti a kérdést, hogy jelenthet-e előnyt. Vajon sikeresen tudnak-e lobbizni több száz település vezetői, ugyanannál az egy „kasszásnál”?

Mindenesetre négy év  múlva senki sem mondhatja azt a jobboldalon, hogy nem volt meg rá a lehetőség, hogy megmutassák ki tudják vezeti az országot a nehéz helyzetből. Ez egy kétélű fegyver. Lehet áldás és átok is, minden azon múlik, hogy bánnak a lehetőséggel. Az emberek kisebb részvétele a szavazáson akár a 2006-os önkormányzati, vagy akár a most tavaszi országgyűlési választáson bizonyítja, hogy az emberek azt gondolják, hogy már ők egyszer megtették a dolgukat és most bizonyítsanak a fiúk.

Talán izgalmas hozadéka  a választásoknak a többi párt szereplése. Az MSZP megkezdte a kampányban, amit a Fidesz négy éven keresztül tett: szidalmaz és mocskolódik. A szocialisták „nagyon koncentráltak” Budapestre, de talán ők maguk is tudták, hogy ez már veszett fejsze nyele. A párton belül viszont érdekesen alakulhatnak a dolgok. A reformer baloldalinak és rebellisnek aposztrofált Szanyi Tibor, megkapta a lehetőséget, ő alakíthatta ki a párt kampányát, mint az egyik győztes katona az előző háborúból, de talán pont azért kapta meg ő ezt a „lehetőséget”, mivel tudták a felsővezetésben, hogy ebből győztesen nem lehet kijönni. Sokaknak inkább zavarta már a szemét párton belül, ott is főleg talán a felsővezetés számára, hogy a mindig őszinte és kritikus megnyilatkozásai túl sok problémát jelentettek az MSZP-nek. Nem lennék meglepődve, ha úgy próbálnának megszabadulni tőle, hogy majd szembesítik az eredményekkel, és ő lesz a párton belüli bűnbak.

Szintén érdekes megfigyelni, hogy az egyetlen jelentősebb eredményt az MSZP Szegeden érte el. Azért érdekes ez, mert az országos tendenciák tavasszal itt is érezhetőek voltak, magyarán nyertek a Fidesz jelöltjei. Viszont itt fontosabb volt a személy, mint a párt, mert a szegediek úgy látszik elégedettek Botkával. Ez az ő karrier lehetőségeit segítheti a párton belül, hiszen neki saját bázisa és eredménye van Szegeden. Kérdés, hogy engednek-e neki több teret, ha esetleg lesz a közeljövőben tisztújítás, ő milyen szerepet kaphat. Ami igazán nagy jelentőséggel bírt szerintem az utóbbi napok hírei között, hogy Szili Katalin bejelentette, hogy kilép a pártból és a frakcióból, sőt mindez nem elég, új pártot alapít. Ez több szempontból izgalmas, hiszen a mindig saját útját járó MSZP-s volt házelnök asszony, ahogy ma Gyurcsány fogalmazott „végre a saját útjára lépett”. Szili mindig is másként látta a dolgokat, főleg a Gyurcsányi politikával nem tudott egyetérteni. Egyrészt nyilván vannak tényleges meggyőződésbeli okai, másrészt azért is, mert nem volt már számára tér a pártban. Kíváncsi leszek, hogy lesz-e valaki, aki követi Szilit.  

Az LMP lehangoltan nyilatkozott a választások éjszakáján, pedig szerintem pontosan tudhatták, hogy ők ennyit tudnak elérni a választásokon. Az LMP-ről bebizonyosodni látszik az, amit senki nem akart közülük elismerni, mégpedig, hogy az LMP egy budapesti bázisú párt. Innen is fogja mindig a szavazóit szerezni, és viéken abszolút nem tud labdába rúgni. Viszont azt is el kell ismerni, hogy Budapesten talán valamivel növelni tudta a szavazó rétegét, de ez minden bizonnyal azaz értelmiségi, inkább talán bal-liberális réteg, aki eddig nem találta a helyét.

A Jobbik már tavasszal igyekezett kommunikálni, hogy ők az új erő, és négy év múlva ők fognak kétharmaddal kormányozni. Sőt, jelezték, hogy ez látszódni fog már az ősszel. Ezzel szemben egyetlen várost tudtak elhódítani. Az sem véletlen, hogy ez a város pont Tiszavasvári, ami Kelet-Magyarországon van, ahol nemcsak a polgármestert, de a képviselőtestületben a többséget is Jobbik fogja adni. Budapesten látszódik, hogy a Jobbiknak szűkül a mozgástere, kevésbé fogékonyak az emberek erre a stílusra és politikára, és vidékről tudnak szavazatokat szerezni, főleg a keleti országrészből. Kíváncsi leszek, hogy milyen is lesz négy év múlva a Jobbik „mintaváros” Tiszavasvári.

 

Ami biztos, hogy az alacsony részvételi arány senkinek sem jó, legfőképpen a demokráciának nem. Az emberek, most már eredményeket szeretnének látni, mert eddig lehet, hogy a szavazó fülkékben forradalom történt, de a mindennapi életben ez a változás nem érezhető.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujmagyarkaszino.blog.hu/api/trackback/id/tr852348742

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szili: Nem egy másik MSZP-t akarunk 2010.10.06. 15:29:02

Új, baloldali pólusra van szükség – jelentette ki Szili Katalin a Magyar Hírlapnak adott interjúban. A volt házelnök hétfőn hagyta el volt pártját, mivel egy új tömörülés, a Szociális Unió elnöke lett.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása