Mindig megmosolyogtam azokat a fejlettnek nevetett országok híradóit, amikor a vezető hírek arról szóltak, hogy melyik politikus illetve híresség vett új típusú mobiltelefont, vagy ki hol járt vacsorázni. Nos, úgy érzem, sikerült utolérnünk a Nyugatot! Most már nekünk is vannak bagatell és teljesen lényegtelen, ám mindenkit érdeklő híreink. Éljen!

 

Picture 7.png

 

Az utóbbi napok kultúrpolitikai botrányai ott kezdődtek, amikor a kíválóan működő Új Színház remek direktorát, Márta Istvánt leváltották. Érhetetlen volt ez a lépés, hiszen Márta több jobboldali politikussal is jó kapcsolatot ápol és a színház, amit vezet, nem egy kirívóan liberális, meztelenkedős, provokatív “művészkedő” színház, amit igazából senki sem ért. Kiemelkedő klasszikusok és sikeres, kortárs szerzők darabjai kerültek bemutatásra. Nagy kár érte. Utána derült ki, hogy állami megrendelést kaptak festőművészek 15 kép elkészítésére. Témájuk 15 olyan téma, ami az utóbbi 150 év magyar történelmét bemutatja. A témák a dualizmustól a Rákosi-korszakon át a vörösiszap-katasztrófáig terjednek.

Komolyra fordítva a szót a probléma az, hogy az ilyen típusú hírek a vezetők számára azért kellenek, hogy eltereljék az átlagember számára érthetetlen hírekről a figyelmet. Olyanok, mint az eurózóna összeomlásának veszélye, vagy a G20 országok válságtanácskozása mind bonyolult és nehezen emészthető dolgok. Talán sokkal kifizetődőbb lenne, ha olyan népnevelésre menne el a pénz, hogy ilyenkor válság idején hogyan kellene takarékoskodni, hatékonyabban fölhasználni erőforrásainkat és több áldozatot vállalni saját magunk és az ország érdekében.

 

Picture 2.png

 

Úgy érzem, nem azzal kellene foglalkoznunk, hogy a kormányzat milyen képeket rendel meg az állami intézmények “díszítésére”. De ha már ennyire komoly probléma van a megrendelők ízlésével… Persze tudom, az is fontos, hogy a művészek kapjank állami megrendeléseket. De akkor is van egy határ! A győztesek írják a történelmet, de azért ez már egy kicsit erős, hogy önkényesen választunk az utóbbi 150 év eseményei közül azzal, hogy az első világháború és Rákosi korszaka után az alaptörvény elfogadását is beletesszük ebbe a válogatásba. 

 

Szóval legyen nálunk is téma az új állami képek vásárlása! 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujmagyarkaszino.blog.hu/api/trackback/id/tr813366806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

quetzalcoatl. 2011.12.03. 17:49:03

Nem lenne hülyeség, ha értenél is ahhoz, amiről írsz.

A botrányok Nagy Viktorral kezdődtek, meg Vidnyánszkyval, meg ...
Márta csak hab a tortán.
Nézz utána.
De gustibus non est disputantum, de amiket a kerényi elfogadott esztétikailag értéktelenek. Tudod, az esztétikai is tanulható és tanítják is.

szblcs 2011.12.04. 13:33:30

Sajnálom, hogy az üzenet nem volt egyértelmű.

Először is sajnálatomat igyekeztem kifejezni, hogy egyáltalán erről kell a közéletben vitatkozni. Mindig voltak és lesznek állami művészeti megrendelések, amik valakinek szemet fognak szúrni. Sajnálom hogy egy időben erről beszélt mindenki. Ez ilyenformán irónia próbált lenni.

Másodsorban, nem azzal van a probléma, hogy az állam támogatja a művészeket, és nem is azzal, hogy nincs ízlésük a döntéshozóknak. A probléma a konkrét képekkel és azok leendő megjelenési helyével van.

Sőt, nem a fönt említett rendezők kinevezése a meglepő, ugyanis ezek az emberek Szőcs és a jobboldal holdudvarába tartoztak, már jóval a választások előtt. Márta István menesztése viszont érthetetlen, mert neki nagyon jó jobboldali kapcsolatai vannak. Itt nem kultúr kampf-ról van szó, hanem valamilyen személyes érdekellentétről. Ezt próbáltam kiemelni.
süti beállítások módosítása