Dübörög az ügymenet...

Most minden az államosításról szól. A kormány lépett, és felügyelet alá vonta a katasztrófát okozó tározót tulajdonló céget. Bakonyit őrizetbe vették.

Vajon tényleg emberi mulasztás történt, vagy minden jogszabályt betartott a MAL? Ez a kérdés.

...omlik a fal...

Mint mérnökhallgató, úgy gondolom, a tározó kiszakadása nem történhetett meg valamilyen előjel nélkül. Ilyen egyszerűen nincsen. Magam is tanultam hirtelen, minden szabad szemmel látható előzmény nélkül darabokra törő gépekről, fém alkatrészekről, de csak azért, mert a szem nem lát valamit, attól még az ott van. 2010-et írunk, ezeket a mindenféle jelenségeket (mint mondjuk a gát falának belsejében megjelenő apró repedések) ismerjük, és megfelelő technikával érzékelni tudjuk.

Épületeinknek nem szokása egyszer csak összedőlni. Mit szólnánk hozzá, ha a házunkkal történne ez? Építőmérnök ismerősöm egy sörért bármikor öt perc alatt ki tudja számolni, adott mennyiségű és sűrűségű iszaphoz mekkora kazetta szükséges. Adott anyagból. Adott biztonsági tényező (túlméretezés) mellett.
Csak hiába a túlméretezés, ha túltöltik skulóval a tározót. Mikor kerülnek végre elő a papírjai, amik bizonyára ott hevernek valamelyik MAL-os vagy az építő cég fiókjában?

"Nem dolgozott ki katasztrófa esetére tervet." Valószínűleg azért, mert óriási nagy ívben tett az egész dologra. Bakonyi mérnök, nem hülye. Ugyanúgy valószínűleg a menedzsment is és az ellenőrző bizottság sem. Elhallgatták, hogy szivárog? Csak azért, hogy kicsit későbbre tolhassák ki egy új tározó építésének vagy a régi felújításának az időpontját? A gonosz üzletemberek úgy gondolták, ők majd jól kitolnak a világgal és a környezettel?

Dehogyis! Csak letojták az ügyet. Bakonyi nem gonosz. Nem gonosz üzletember. Jó eséllyel, már ha volna ilyen mérce, emberi minőségében nem rosszabb az átlagnál. Nem ő a sátán, és még csak nem is a menedzsment vagy azok, akik a gátat ellenőrizték. Ők talán minden szabályt betartottak, és pont itt van a lényeg. Mai világunkban a szabályokat a jog határozza meg, és azáltal próbálják meg meghatározni illetve kikényszeríteni, ki mit tehet és ki meddig mehet el. Bakonyi végig ezt fogja ismételni, és hiába igaz ez, (ha az,) a képeken megjelenő kialvatlan, rémült arca mindent elárul.

De ez a jogrendszer csak egy modell, egy kivetülése, sokszor egy utólagos meghatározása a valóságnak. Ki és milyen mértékben felelős a környezetért? Eddig mind a közgazdászok, mind az átlagember úgy gondolta, hogy a természeti erőforrások végtelenek, és nem is tudjuk azt terhelni. Persze, ez nem így van, és újabban ezt egyre többen így is gondolják.

...szivárog a víz

Ha azt akarjuk, valaki feleljen ezért, most lehet, örülhetünk, jó esély van rá, hogy Bakonyit és/vagy a MAL-t megbüntetik. És itt jön be egy logikai csavar: mi az, hogy a MAL-t büntetik? A MAL felel? Hiszen az csak egy cég, egy jogi személyiség. Ez a jogrendszer egyik visszássága, de ez van. A céget emberek irányítják, tehát a vezető mindenképp feleljen.

Kik nem figyeltek még oda?
A menedzsment?
Az építő cég?
Azok, akik ellenőrizték?
Azok, akik a jogszabályokat hozták, mert erre nem gondoltak?

Mostanában azt olvasom, hogy a MAL államosítása jogállamban nem lenne lehetséges, a másik oldalról azt, hogy végre legyenek következmények. Valóban, eddig éveken át hallhattunk egy "következmények nélküli országról".

Kiárad a folyó

Orbánt most sokan szeretik, idehaza és külföldön egyaránt. Viszont - és itt a lényeg - hiába büntetnek meg egy-két-tíz embert, céget, ez csak példastatuálás marad, ez csak következmény marad. A környezetről és az azt érő károkról előre kell gondolkodni, nem utólag. Hiába "lesz következmény", hiába "kezdik el a 90-es évek privatizációi során kialakult állapotokat lebontani", sőt, hiába "lesz miből finanszírozni a károk helyreállítását", a kérdés marad:

Vajon az utólag reagáló jogrendszer meg tud és meg fog-e változni úgy, hogy a jövőben fellépő, efféle (környezettel, annak kiaknázásával és szennyezésével kapcsolatos) problémákat előre kezelje?

Nehéz, ezen tessék gondolkodni! Ha a timföld árában benne van az iszapkatasztrófa ára, akkor az olajéban is benne legyen az elsüllyedt tankerek és fúrótornyok által okozott káré?

A bejegyzés trackback címe:

https://ujmagyarkaszino.blog.hu/api/trackback/id/tr432368112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szblcs 2010.10.16. 23:29:44

Mindenképpen egyet kell értsek veled abban, hogy bődületes jogalkotói hibáról beszélhetünk. Az már biztossá vált, hogy önmagában döbbenetes tény, hogy az első fokú építésügyi hatóság, akinek ugye statikai szempontból kell vizsgálnia egy ilyen építményt, az a területi jegyző?! Így biztos, hogy hatásköri probléma fölmerül, amit ki kell javítani.
Sajnos az is igaz, hogy a technológiák léteznek ezen vizsgálatok elkészítésére, csak a helyzet az, hogy a szakhatóságok nem rendelkeznek ilyen eszközökkel, nem hogy a területi jegyző. Itt mindenképp változás kell, hiszen megfelelő jogkört és teret kell biztosítani a felügyelőségeknek, hogy ilyen esetekben el tudjanak járni, hiszen ez eddig nem így volt. Ehhez megfelelő jogosítványokra és háttérre van szükség.

Viszont a cég és a cég vezetés felelősségével kapcsolatban elég gyenge érvnek tartom, hogy "ők is ugyan olyanok, mint a többi és letojták az egészet". Ez elég kevés 9 életért. Valószínűsíthető elég sok hibáért nem más, mint a MAL a felelős. Először is ilyen dolgokat, mint ahogy te is említed nem történhetnek egyik pillanatról a másikra. Olyan nem lehet, hogy nem volt előzménye. Másodszor fölmerül a gyanú, hogy állítólag több vörösiszap volt a tározóban, mint lehetett volna. Harmadszor a cégnek csak 10 milliós felelősség biztosítása volt! Egy ilyen beruházásnál.
Persze önmagában gyalázatos, hogy Tolnay a privatizáció során potom 90 millióért vette meg az egész magyar alumínium ipart. Sőt a kérdés az, hogy ha ennek a cégnek csak 2011 márciusáig van engedélye, kíváncsi lennék, hogy ezen engedélyek lejárta után nem készültek volna véletlenül csődöt jelenteni, és mindent maguk után hagyni.

A példa statuálás persze nem megoldás, de lehet intő példa mások számára. Az biztos, hogy ettől nem fog megváltozni a világ, és ahol eddig is például elhelyeztek illegálisan hulladékot ott eztán is ez fog történni. De talán lehet azt remélni, hogy a korrekt felelősségre vonás után látni fogják az emberek, hogy nem lehet következmények nélkül megúszni ilyen gaztetteket.
süti beállítások módosítása