g.m. 2011.10.09. 20:50

Boldog békeidők

 

Manapság gyakran fog el heves romantika a 90-es évek iránt. Nem csak azért, mert akkor a gondtalan kisgyerekkor mézédes perceit élvezhettem, hanem azért is, mert akkor hazánk politikai életét a demokráciában, jogállamban létezés bájos tapasztalatlanságát élhettük át. Visszatekintve arra az időszakra, az útkeresés az első szó az ami eszembe jut, természetesen a szabadság után, ami –frissen „szabadult” országként- talán a társadalom alapkövévé lett azokban az években.

Nem volt ez másként a médiában, szűkebb tekintetben a humorban sem. Véletlen találtam rá ezekre a remekművekre a Youtube-on, amik az „Uborka” néven futottak az m1-en.

 

https://www.youtube.com/watch?v=7hJ_xGegGdY

 

Még bő évtized után is jót lehet derülni a szellemes karaktereken, poénokon, az időnek acélként állnak ellen ezek az alkotások. A nevetés örömén kívül vajon mit üzennek ezek a művek a 2011. évet taposóknak?

 

1. Ezeket a vicceket az emberek értették, mi több igényük volt rá, amiből következik az, hogy akkoriban a kedves tévénézők sokkalta tájékozottabbak lehettek. (Nem jelentem ki, hogy azok is voltak, ezt utólag nem tudnánk megmondani.) Emiatt pedig nyilvánvaló, hogy fogékonyabbak voltak a köz ügyei iránt.

 

2. Ezek az ártatlan poénok a politikusokat is segíthetnék abban, hogy az önmagukról alkotott –téves- omnipotens képet önmaguktól árnyalják, vagy az ezzel bepalizható szerencsétlen átlag választónak útmutatóul szolgálhatnának, hogy ezeket a káros képzelgéseket ne higgyék el.

 

3. A90-es évek társadalma, illetve gazdasági környezete és a mai viszonyok között joggal vonhatunk párhuzamot. Talán a megszorítások, illetve az életszínvonal csökkenés tüneti kezelését is –a sírva vigadjunk elvet követve- is elősegíthetnék ezek a műsorok.

 

Ha eljátszunk a gondolattal, hogy profi humoristák és művészek segítségével milyen jót derülhetnénk a politikusaink bénázásán és félelmetesen beteges valóságérzékelésükön, kis fantáziával akár magunk arcára is mosolyt csalhatnánk. Természetesen ezesetben azzal is számolni kéne, hogy egy ilyen műsor m1-beli levetítésének, például ennek

 

https://www.youtube.com/watch?v=2pFYapZx7ok&feature=related

 

milyen félelmetes következményei lennének. Szerintem a készítők kirúgási sebességére még a fénysebességet kutató CERN-béli tudósok is rácsodálkoznának. Amin semennyire sem lepődnénk meg. Ezt az utat kerestük akkoriban?

A bejegyzés trackback címe:

https://ujmagyarkaszino.blog.hu/api/trackback/id/tr773281315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása