"Itt a farsang áll a bál keringőzik a kanál". Talán elég is lesz ennyi idézet, de valahogy idekívánkozott. Most tényleg itt a farsang, jönnek a bálok, mindenki búcsúztatni akarja a telet, vagy amit éppen aktuálisan el akar felejteni az előző időszakból. Politikusaink egyik oldalról inkább a média törvény okozta botrányokat búcsúztatják, a másik oldalon inkább az előző évi választási vereséget felejtenénk, amiből még mindig nem tudtak fölállni. 

 
A két nagy pártot képviselő és emblematikus személyiség megtette a saját értékelését és egyben vízióját a jövőre. Számomra a legérdekesebb, ha egy pillanatra elvonatkoztatunk a politikai fönnhangoktól, mégis nagyon sokban hasonlít a két beszéd. Alapjába véve, két olyan személy beszédét hallhattuk, akik már valahogy elszakadtak a valóságtól. Ennek nyílván vannak egészen prózai okai is, hiszen ha valaki nagyvállalkozók és bankvezérek között éli le a mindennapjait, akkor nem is csoda, hogy egy idő után, már csak a tanácsadóktól hallja a "nép hangját". Másrészt az ő életük egy másik színtéren zajlik. Ami nem feltétlenül jobb, vagy rosszabb, sőt szerintem ugyanolyan helyzetek állnak benne elő mint bárhol máshol, csak itt például az ő tanárijukat Európai Parlamet üléstermének vagy a magyar Parlament üléstermének hívják. Egy szó, mint száz, a Fidesz által elkezdett burkolt kiadás csökkentés, miszerint visszavágni a közmunkaprogramot, mindenféle föltételekhez kötni a segélyek kifizetését és a vagyonos, több gyermekes családok számára kedvező politikája végül igazi jobboldali gazdaságpolitikává kerekedett. Amit azért is lehet megtenni, mert mindenki tudja, akik a tűz körül vannak, hogy a mostani ismert rendszer nem fog tudni működni. Sőt már mi átlag emberek is pontosan érezzük, hogy ez így nem mehet tovább. Valószínűleg ez a fölismerés is hozzájárulhatott a Fidesz nagyarányú győzelméhez. A Fidesz vezérének beszéde tartalmazta azt a fajta víziót, hogy ez kifizetődő lesz, és a ciklus végére (persze mikor ha nem akkor) már a pozitív hatásokat mindenki érezni fogja. 
A másik oldalon könnyebb dolga volt Gyurcsány Ferencnek, hiszen ő az egyetlen ember a jelenlegi baloldalon, aki valamilyen táborral rendelkezik. Ráadásul ők nem a párthoz, hanem  az ő személyéhez lojálisak. Szerintem pont ezt a pozíciót akarja magának kiépíteni. Így több se kellett neki, ugyanis pontosan tudja mit hiányolnak most a választók? Az önkritikát. Ő bevallotta, hogy ugyan jót akart, de sajnos a körülmények nem voltak megfelelők az ő idejében. Mi nem tetszik most az értelmiségi rétegnek (ami persze mindig inkább balos volt, mint jobbos)? Hogy az eddig kényelmes pozíciójukat, hogy mindig az állam eltartotta őket és például lehetett filmet csinálni 400 millióból  száz embernek. Most valaki fölborította ezt a fajta világ rendet. Ezért Gyurcsány harciasan kijelentette "el a kezekkel Heller Ágnestől!" Sokat kritizált jobboldali gazdaságpolitikára pedig a válasz az, hogy visszahozni az illúziót, hogy lesz újra sok közmunkaprogram és majd az állam eltart mindenkit. Gyurcsány pontosan azt igényt szolgálja ki, ami most éppen létesült a politikai "piacon".  
 
Láthatólag Gyurcsány a Fidesz korábbiakban használt és mint láttuk áprilisban, müködőképes fegyverét használja most. Kivár, és mindig csak a megfelelő pillanatban szólal meg, ha valami hibát követ el az ellenfél. És ha valamihez Gyurcsány Ferencnek van érzéke az az időzítés.  

A bejegyzés trackback címe:

https://ujmagyarkaszino.blog.hu/api/trackback/id/tr592676837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása