szblcs 2011.01.08. 23:09

Európa itt épül

 Sok, az Unió által támogatott beruházás hirdetőtábláján olvasható a szlogen: Európa itt épül. Most, hogy Magyarország átvette a stafétát a belgáktól, itt voltak Budapesten a biztosok és a bizottság elnöke, azért elgondolkodom, hogy valójában Európa tényleg itt épül-e.

Éppen a napokban jelent meg egy neves külföldi lapnak az internetes változatában egy publikáció, hogy a magyar uniós elnökség sikeressége abban is mérhető lesz, hogy vajon Magyarország föl tud-e nőni Európához és megérti-e, hogy Európa mitől is Európa. Most,  hogy Magyarországot a nyugati sajtó a sárga földig lehúzta a média törvény miatt, végre a budapesti vezetés elkezdett azon gondolkodni, hogy lehet, hogy mégsem annyira jó az,  amit csináltunk. Azért az igazságossághoz az is hozzátartozik, hogy a rendkívül jól informált nyugati újságírók úgy kritizálták az új média törvényt, hogy annak angol fordítása ezen a héten hétfőn látott napvilágot, de a törvény teljes szövege is csak a két ünnep között volt olvasható a közlönyben. Ez azért is érdekes, mert az össztűz már karácsony előtt pár nappal megkezdődött. Nyilván nem véletlenül.

Érdekes lenne megvizsgálni, hogy vajon mi állhat a dolog mögött. Mint ismeretes, már különböző nyugati cégek elég komolyan bírálták a kormányt a különféle válságadók miatt. Lehet, hogy számukra ez volt az utolsó csepp a pohárban hiszen a két legmeghatározóbb magyarországi TV-csatornában külföldi érdekeltség is van. De arról se feledkezzünk meg, hogy a politikai támadások sok esetben baloldali politikusok szájából hangoztak el, akiknek nem tetszik, hogy egy újabb tagállamban jobboldali, ráadásul kétharmados kormánytöbbség van. Viszont tényleg vannak egyértelműen aggályos pontok a törvényben: a nem egyértelmű megfogalmazások, hogy mi alapján fognak bírságokat kiosztani, vagy, hogy a média hatóságban csak kormánypárti delegáltak ülnek. Viszont értem én a kormányoldalt is, miszerint véget kell vetni annak, hogy Magyarországon a médiában eddig bármit meg lehetett tenni, teljes volt a  médiapiacon a "szabadrablás". Hiába volt médiatörvény, lényegében senki sem tartotta be, vagy legalább is nem vették komolyan és mindenképpen idejétmúlt volt. Nyilván emiatt hárult teljesítménykényszer a kormányra, hogy ezt a törvényt át kell dolgozni, hogy ennek olyannak kell lennie, ami végre gátat szab ennek az áldatlan állapotnak. Persze nagy kérdés, hogy ez a törvény valójában ebbe az irányba indítja el a folymatot, vagy csak éppen egy aktuálisan nyeregben lévő politikai oldal érdekeit fogja ismét kiszolgálni.

Végre jó lenne, ha a kereskedelmi TV híradója nem olyan lenne, mint egy gyászjelentés-felolvasó est, nem csak hatásvadász módon a brutális és szörnyű gyilkosságokat és eseményeket mutatnák be és nem csak arról lenne szó, hogy melegebb lett az idő. Ugyanis igenis nekik is felelősségük, tudatformáló erejük van főleg úgy, hogy pont ezeket a híradókat több százezren nézik.

Persze jogos az aggodalom, hogy a Való Világban innentől is este hétkor leszbipartit mutatnak, meg a híradókban folytatódik a Helyszínelők 200. része. Csak olyan jó lenne végre egy olyan normális és a valódi kérdéseket megválaszoló médiatörvénnyel bírni, ami végre rendet tesz és ellátja azt a feladatot, amire hivatott. Például kiszorítja azokat a műsorgyártókat, akik lavíroznak az éppen nézhető és költséghatékony megoldások között, vagy kötelezi őket, hogy több értékteremtő műsort is sugározzanak, rákényszeríteni a különféle szereplőket, hogy szánjank rá több pénzt, hogy igényesebb műsorkat gyártsanak, rend legyen végre a közmédiumoknál, ne legyen felelőtlen túlköltekezés és sokkal hatékonytalanabb működés a versenytársakkal szemben, legyen végre nézhető a köztévé kereskedelmi tévékkel szemben, és végre ne engedje az állam, hogy vele szemben álló magánvállalatok bármit kisírjanak.

Szerintem ilyen médiatörvényre lenne szükség. Kíváncsian várom, hogy fog ez a gyakorlatban működni. Nagyon remélem, egyszer eljutunk oda, hogy Európa ne csak papíron épüljön.   

A bejegyzés trackback címe:

https://ujmagyarkaszino.blog.hu/api/trackback/id/tr372570721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása